Jag vill leva ett liv, inte vinna ett krig

Det blev torsdag. Jag får febertoppar men skyller på förkylning hellre än slag mot huvudet. Allt snurrar och jag vill så himla gärna göra den muntliga tentan med klassen. Bussarna har ändrade banor på grund av vägarbete och jag får gå mycket längre än väntat för att komma till HumC. En man stannar mig och ger mig en kram. Säger att jag ser ut som en sån där nunna som går och ber i Österrike. Men han är inte kristen, ville bara säga att jag är fin och ser tankfull ut. Jag blir glad. Tänker att jag behövde kramen.
Provet börjar. Det går ju ganska bra! Efter en halvtimme tar jag tvärslut. Läser in den långa, sammanhängande texten en enda gång och stakar mig flera gånger men bestämmer att det får duga. Avslutar. Skickar in. Reser mig. Allt snurrar så.
Vaknar på golvet. Någon ropar att jag får ett anfall. Det gör jag inte alls. Får panik och staplar ut ur tentasalen. Blir ledd till en stol och sätter mig. Världen fortsätter snurra. Dricker lite vatten. Ambulansen är på väg. Onödigt tycker jag men det är kanske bäst att de kollar upp attt min skalle fortfarande är intakt. Så försvinner allt igen.
Jag lyfts ut ur ambulansen. Fler blånader efter misslyckade nålsättningsförsök på mina armar. En infart på handen. Så ont. Så trött. Jag somnar.
Är du här igen? Nej men hej! Samma ansikten som två dagar tidigare. Alla känner igen mig. Samma sjuksköterska försöker ta prover men kärlen krampar och jag är kall. Inget blod vill rinna ur mig mer. Jag måste sticka dig säger hon. Jag sträcker fram båda mina armar och hon suckar. Försöker flera gånger. Det kommer en droppe varje gång, inte mer säger hon. Så till slut, lyckas jag fylla nästan två rör. Somnar igen.
Efter fyra timmar får jag gå. Överväger att be dem lägga in mig och låta mig få vila från smärtan men orkar inte. Vinglar ut i kvällen. Tar bussen. Åker för långt. Går vilse. Hittar såsmåningom till ICA. Köper flingor och apelsinjuice. Sen går jag hem.

CSN har fattat ett beslut angående mitt studiebidrag. Intygen räcker inte. De vill ha fler från skolan. Tillsvidare anmäler de att jag studerar på halvfart vilket gör mig återbetalningsskyldig. Skulden dras från kommande utbetalningar. Jag får 675 kronor i slutet av november och 650 i december. Det är bara preliminärt och går säkert att lösa men jag behövde inte höra det just nu.

Min lärare är världens bästa. På tisdag ska jag skriva tentan jag missade i torsdags. Det känns bra. Jag behöver tänka på annat. Tänka friskt. Livet går vidare och jag vill vara med.


Du snurrar, min jord, som en stjärna
Du virvlar i vind som en tärna
Som fartyg har virvlande tärnor
har jorden en snurra av stjärnor

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra och dansa med oss
fast vi är bara bloss som du
Du skälver min jord
som du själv är ombord, min vän
Natten söker alltid dagen

Du välver, min jord, omkring solen
Du skälver en sträng på fiolen
som världskrigen stämmer i anden
och världsalltet klämmer i handen

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Ja, lika lite som du
vet varför det blir som nu
Du är vad du bär
och hur det än är, min vän
Natten griper efter dagen

Det virvlar av nätter kring jorden
Och hån heter rätten på borden
Det brusar i stjärnkammarakten
Vem lånar en ljusstund åt makten

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra så följer jag med
jag vill leva i fred som du
Jag tror på dig jord
och jag följer din stjärnas lag
Gärna natt, men natt blir kanske dag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0