Naturkunskap, eller?

Hur låter set när en Sam-klass pluggar till ett naturkunskapsprov?
Nej, det här var svårt! Vi måste sjunga! Eller kan man dra en liknelse till sprit?
Det är alltså så här det ligger till: De olika stadierna i vanlig celldelning, alltså mitos kan sjungas till tonerna av blinka lilla stjärna.

interfasen och profasen sen så kommer metofasen,
anafasen, telofasen, detta kallas för mitos
interfasen och profasen, metofasen, anafasen
Avsluta med att skrika OCH TELOFASEN FÖR I H**VETE

Hur cellen kommunicerar med omvärlden kan liknas vid spritsmuggling.

I Tyskland finns det billig sprit. I Sverige finns det bra sprit. I Sverige finns det svenskar som vill köpa billig sprit. I Tyskland finns det tyskar som vill köpa bra sprit. (detta kan diskuteras men det var så det sades i sammanhanget) Ofta åker man över gränsen på semester och passar då på att ta med sig en flaska tillbaka, nån liter på sin höjd. Har man åldern inne är det enkelt och kräver inte särskilt mycket energi alltså har man en klockren diffusion. Man kan också säga att allt strävar efter största möjliga oordning och vill finnas på så stor yta som möjligt. Det inträffar ju rätt så ofta när alkohol är med i bilden.
Så finns ju de som inte nöjer sig med nån liter utan åker fram och tillbaka med lastbilar fulla med sprit. Då måste man åka genom tullen som är en slags sluss, alltså ett kanalprotein. Detta sker endast med laddade partiklar och det måste väl vara lite spännande att åka omkring med en lastbil full med sprit?

Strukturen i ett protein är egentligen ett recept på chokladbollar.

I primärstrukturen bestäms antalet och ordningen på aminosyrorna, alltså är det själva receptet. Jag vill ha mycket kaffe i mina chokladbollar.
I sekundärstrukturen bestäms det hur kedjan av aminosyror snurras runt sin egen axel, alltså om man blandar med mixer eller med händerna.
I teritärstrukturen rullas den snurriga kedjan ihop som ett garnnystan, alltså rullar man smeten till små fisförnäma bollar.
I kvartärstrukturen, som inte alla proteiner har och som alltså inte inträffar alldeles för ofta, klumpar garnnystanet ihop sig med andra garnnystan. Det är när kompisarna inte kommer eller man bara tycker allmänt synd om sig själv och rullar ihop bollarna till en stor klump igen och äter upp hela själv.

Solklart, eller hur!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0